Historia

Crescent Boats vilar på en rik historia.

Det började en gång i källaren på cykelfabriken i Monark, året var 1957. Fritidsbåtar på den tiden var byggda i trä och att experimentera med glasfiber och polyester var ett vågat äventyr. Ingen visste hur marknaden skulle ta emot ett material som i princip skulle vara underhållsfritt, idag vet vi svaret. Träbåtar är sällsynta och glasfiberarmerade båtar dominerar totalt. Initiativtagare till att börja med glasfiberbåtar var en båtintresserad ingenjör på Monark som hette Bernt Sallén och som sagts pågick experimenten i källaren i fabriken där det tillverkades cyklar och mopeder. Det dröjde inte länge innan protesterna från cykelmontörerna kom, eftersom det luktade väldigt starkt om polyestern på den tiden. Detta ledde till att man etablerade en egen fabrik där produktionen tog fart. Andra problem på den tiden var att på båtmässor talades det lite vanvördigt om båtar som inte luktade fernissa, vilket träbåtar gjorde. För att möta träbåtsfolkets tveksamheter över det mesta som hade med glasfiberbåtar att göra, så tillverkades båtarna extra tjocka så att inget skulle gå sönder. Men successivt minskade tjockleken, ju mer erfarenhet man fick om materialets hållfasthet. Inte minst genom tester av Lloyds Register, som gjorde hårda hållfasthetsprov. Detta var långt före Sjöfartsverket kom in i bilden, men Monark Crescent har alltid på frivillig grund haft som ledstjärna att en kund skall alltid känna sig trygg i en Crescentbåt. Därför har vi genom åren kontrollerats av Lloyds Register, Svenska Sjöfartsverket och numera Det Norke Veritas.

Idag tillverkas Crescentbåtarna i en nyuppförd fabrik, fortfarande med hantverksmässig skicklighet för att upprätthålla en god kvalité. De flesta båtmodellerna genom åren är konstruerade av välkände Pelle Petterson, men även andra konstruktörer såsom Peter Norlin, Harry Becker, Rolf Eliasson och Bror Svenungsson har ritat båtar för Monark-Crescent.

Du kanske känner någon eller t.o.m du själv är ägare till någon av Monark-Crescent tillverkad båtar och kan då säkert intyga att kvalité och användbarhet i våra båtar är av bästa slag.

Läs mer om Pelle Petterson